Hoe je vleessaus maakt? Mayano kijkt hulpeloos in de richting van zijn leraar. “Wat heb ik erin gedaan, mijnheer?” “Vlees, zeker?” probeert Max te helpen.
Mayano Van Beers is 13 en de jongste van het viertal dat vandaag heeft gekookt voor de zeventig internen van Talenten-thuis, het internaat van het gemeenschapsonderwijs op de Graatakker. De vleessaus heeft hij dinsdag al bereid, dus kost het hem wat moeite om zich alle ingrediënten nog voor de geest te halen. Maar nadat de leerkracht hem een kleine voorzet heeft gegeven, rolt het hele recept over zijn lippen alsof hij Jeroen Meus zelf is.
Sanne Van Dillen (14) is zichtbaar nerveus. De leerlingen van het tweede jaar Hotel-Bakkerij-Slagerij hebben al vaker voor de internen gekookt, maar deze keer mogen ze het ook zelf serveren. “Het is veel plezanter als je weet wie het opeet”, vindt Thibo Janssens (14). “Misschien krijgen we wel een compliment.”
Maar wat als iemand niet lust wat de koks hebben klaargemaakt? Daar hebben de koks niet meteen een oplossing voor. “Flansen we iets in elkaar?” vraagt Max Kempes (14). “Ze moeten maar eten wat de pot schaft”, antwoordt Thibo resoluut. “Doen we er dan wat zout bij?” vraagt Sanne. “Nee, geen zout. Jij bent zoutverslaafd”, reageert Thibo.
Sanne dient de soep op voor de kleinste internen. “Ze smaakt”, knikt Kjell (11). “Maar ik eet niet graag kervelsoep. Die blijft aan het gehemelte hangen.” Kjell en Kenneth discussiëren over wat ze wel lekker vinden: tomatensoep met balletjes, pizza en een ijsje als nagerecht. “Spruitjes zijn ook lekker”, vindt Kjell.
“We serveren een evenwichtige en smaakvolle maaltijd voor de internen”, vertelt Fredi Hogenhout, de coördinator van de Hotelschool. “We vinden het belangrijk om dat te kunnen doen in een levensechte leeromgeving. Dat is niet alleen een grotere uitdaging voor de jonge koks, het is voor ons ook veel gemakkelijker om in zo’n echte leeromgeving het belang van voedselveiligheid uit te leggen aan deze leerlingen.”
De school hoopt in de toekomst nog vaker dan alleen op donderdag voor de internen te koken. Die vinden dat best aangenaam. Het geeft hun een hotelgevoel. Maar willen de leerling-koks dit ook later nog doen? Thibo wil liever profvoetballer worden, Mayano ziet zichzelf al als professionele doelman. Sanne droomt wel van een eigen restaurant. En Max? “Ik ga verhuizen naar Amerika”, zegt hij ernstig. “Misschien begin ik wel een eigen zaak in San Diego.” Zouden er internaten zijn in de Verenigde Staten?
Bron: Gazet van Antwerpen 02/02/18